augustus 29, 2024

Een burn-out, wat is het en wat kan je doen om een burn-out te voorkomen?

Wat is een Burn-out?
Een burn-out is niet gewoon even moe zijn na een hele drukke week. Het is een gevoel van totale uitputting, zowel mentaal als fysiek, dat je langzaam maar zeker overvalt. En hoewel mensen denken dat een burn-out vooral werk gerelateerd is, komt het vaak voort uit dingen in je privéleven. Denk hierbij aan relatieproblemen, financiële stress of gewoon de constante druk om alles perfect te willen doen.

Je zou kunnen zeggen dat een burn-out ontstaat wanneer je te lang te veel hooi op je vork hebt genomen. Het is alsof je batterij niet meer oplaadt, hoeveel je ook probeert uit te rusten. 

Een burn-out herkennen 
Het lastige aan een burn-out is dat de symptomen er vaak langzaam insluipen. Je denkt dat je misschien gewoon even een slechte week hebt, alleen duurt die week al een aantal maanden, met niet echt uitzicht op verbetering. Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten 

  • Altijd moe: Zelfs na een goede nachtrust voel je je nog steeds uitgeput 
  • Alles lijkt te veel: Taken die je normaal makkelijk aankunt, voelen nu als een enorme last. 
  • Futloos en ongeïnteresseerd: De dingen waar je normaal blij van wordt en energie van krijgt boeien je ineens niet meer zoals hobby’s of sociale activiteiten. Je hebt nergens zin in. 
  • Snel geïrriteerd: je lontje is korter dan normaal. De kleine dingen kunnen je enorm frustreren. Je bent ook snel geëmotioneerd. 
  • Lichamelijke klachten: denk aan hoofdpijn, maagpijn of spierpijn zonder een duidelijke oorzaak 
  • Je trekt je terug: je hebt minder zin om met mensen af te spreken en bent liever alleen. 

Merk je dat je al last hebt van bovenstaande symptomen, dan is het ook goed om te onderzoeken of je daadwerkelijk een burn-out hebt, en wat je kan doen:

  1. Erken dat er iets aan de hand is: Het is oké om toe te geven dat je je niet top voelt. Dit is de eerste stap naar het herstel.
  2. Praat erover: Zoek iemand op die je vertrouwt en vertel hoe je je voelt. Of dat nu een vriend, familielid of misschien een therapeut is. Praten helpt, het geeft inzicht en het werkt helend om te bekennen dat er iets aan de hand is.
  3. Doe rustig aan: Neem een stap terug en gun jezelf wat rust, en nee dat betekent niet dat je lui bent – het betekent dat je goed voor jezelf zorgt.
  4. Onderzoek: kijk eens goed waar al die stress vandaan komt, wat is de reden dat je je op dit moment zo voelt? Soms is het nodig om hiervoor met een coach of therapeut te praten die je kan helpen om weer op het juiste spoort e komen en een betere balans te vinden tussen werk, privé en ontspanning.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, hopelijk helpen onderstaande tips jou om een goede balans in het drukke dagelijkse leven te houden

  • Neem voldoende pauzes: Kleine pauzes gedurende de dag helpen je om even op adem te komen en terug in het hier-en-nu te zijn. 
  • Beweeg regelmatig: of je nu van sporten houdt of gewoon graag een wandeling maakt; bewegen helpt je om je hoofd leeg te maken, daarbij maakt het nog eens een geluk hormoon aan waardoor je je automatisch ook beter voelt.
  • Zeg nee als het nodig is: Je hoeft niet overal ja op te zeggen. Soms is nee het beste wat je voor jezelf kunt doen. Nee zeggen is ook voor jezelf zorgen.
  • Blijf in contact met vrienden en familie: praat en lach met de mensen die je energie geven. Sociale steun is heel belangrijk. 

Een burn-out is iets wat iedereen kan overkomen, maar door goed naar jezelf te luisteren en op tijd maatregelen te nemen, kun je de kans verkleinen dat je uitgeput raakt. Dus blijf pauzes nemen, grenzen stellen en vergeet niet dat voor jezelf zorgen altijd op nummer 1 moet blijven staan.

Liefs,

Dariana